Ačkoli se nás občas média snaží přesvědčit o opaku, tak bakterie, které jsou všude kolem nás i v nás, nelze vymýtit.
Člověk a bakterie, to je statisíci let budovaná symbióza (vzájemná prospěšnost). Evolučně jsme na jejich přítomnost a činnost naladěni a adaptováni. Lidské tělo má z činnosti bakterií užitek a bakterie lidské tělo naopak využívají jako kontejner, líheň pro své další kolonie a populace. Otázkou je, kdo tady tomu skutečně velí a vládne? Čím víc se do této problematiky noříme, tím více nabýváme přesvědčení, že člověk, byť jedinec se schopností racionálního uvažování, v tomto soužití tahá za kratší konec.
Jak je tedy možné, že titěrné jednobuněčné organismy, které máme na kůži, ve střevech, v ústech a na všech sliznicích a jejichž množství je tak obrovské, že si je ani nedokážeme představit, spolu dokáží kooperovat a předávat si informace a ovládat nás? Stokrát nad tím můžeme nesouhlasně kroutit hlavou, ale ani vůlí ani jiným donucovacím prostředkem tuto syrovou skutečnost nedokážeme zvrátit. Pojďme spolu nahlédnout do tajuplného mikrosvěta bakterií, pokusit se pochopit jejich fungování a na základě tohoto pochopení jim dát možnost, aby pracovaly v náš prospěch.
Bakterie, se kterými každou milisekundu bytí interagujeme, můžeme hrubě rozdělit do dvou základních skupin. Ty našemu tělu prospěšné a ty škodlivé (patogenní). Obě skupiny využívají naše těla jako množírnu. Uvnitř nich je teplo, vlhko a o živiny také není nouze. Jenže kromě toho všeho je uvnitř těla také tma. A jak se bakterie mezi sebou dorozumí? Jak si dají vědět, jestli okolí je přátelské nebo nepřátelské? Děje se tak chemickou cestou, formou sekrece informačních molekul (tzv. autoinduktorů). Aby to ale nebylo zase tak jednoduché, bylo zjištěno, že tato chemická cesta je dvojím druhem komunikace. Jedna část hovoří „univerzálním“ bakteriálním jazykem, kterému rozumí všechny. Něco jako náš jazyk esperanto. Druhá část je specifická a sroumitelná jen bakteriím stejného druhu. Tím se dosáhne velmi sofistikovaného povědomí o tom, kde se ty které okolní bakterie nacházejí, se kterýma je možnost se přátelit a kterým je lepší se vyhnout. Tomuto zůsobu vzájemné komunikace se říká Quorum sensing a v souvislosti s ním na nás určitě ještě čekají významné objevy a přínosy v přístupech k mnoha chorobám a správnému uchopení jejich léčby. Ve fenoménu Quorum sensing hraje signifikantní roli počet signálních molekul. Čí signální molekuly dokáží „přehlušit“ signální molekuly ostatních, tak ty nabývají převahu (proto je zdraví prospěšný kváskový chléb, jehož kvasné bakterie jsou sice procesem pečení usmrceny, ale zachovaly po sobě množství signálních molekul). Zjednodušeně můžeme říci, že i ty nejškodlivější a nejodolnější bakterie (např. listerie, některé e-coli, salmonela, atd… ) nám v malém množství nejsou schopny uškodit. Je jich zkrátka málo, vysílají proto malé množství signálních molekul, tedy „chápou“, že nemají šanci a proto neškodí. Někdy se ale sejdou okolnosti (strava, stres, určitá léčiva, …), kdy se těch patogenních na jednom místě vyskytne víc. Větší množství vyšle větší počet signálních molekul, jejichž počet navíc geometrickou řadou narůstá a hle – chování bakterií, držených doposud na uzdě, se rázem mění. Poznaly, že je jich dostatek a stanou se agresivní. V tu chvíli cítíme, že nemoc propuká. Patogeny dospěly do stavu schopného vyvolat dysbiózu, chorobu nebo dokonce v rámci svého životního cyklu hostitele připravit i o život. Paralela v lidském světě je nasnadě. Jeden křikloun na ulici revoluci nedělá. Ale půl milionu naštvaných v ulicích už disponuje hybnou silou, kterou nelze jen tak ignorovat.
Současné poznatky z medicíny a farmakologie nám zcela logicky nám na základě výše uvedeného nabízí dvě možnosti. Ta první je surově „primitivní“. Abychom nemoc co nejrychleji zvládli, nasadíme antibiotika. To jsou léčiva, která mají schopnost inhibovat nebo i rovnou usmrtit bakterie. Nevybírají si. Padni komu padni, za cenu naprosté vnitřní genocidy. Je jasné, že někdy je jejich použití pro zajištění holého přežití nutnost, jen je třeba s nimi nakládat obezřetně a moudře. Druhá cesta je trochu delší, ale zato mnohem sofistikovanější. Je to cesta cíleného pěstování velkého množství prospěšných bakterií, jejichž signální molekuly v každém okamžiku překryjí signální molekuly patogenů. To je podle našeho názoru jedna z velice slibných možností, vedoucích k uzdravení. Prospěšné bakterie jsou prospěšné rovněž i proto, že kromě potenciálu signálních molekul mají schopnost jako vedlejší produkt své činnosti vyrábět většinu vitaminů skupiny B, produkují středně krátké řetězce mastných kyselin a také protektivní plyny (náš oblíbený vodík, dále pak metan, oxid uhličitý i sirovodík). Ano, některé z těch plynů nám nevoní, ale jejich vlastní výroba přispívá vysokou měrou k ochraně ostatních buněk, ačkoli je to na první pohled k nevíře.
Jsme nyní u jádra pudla. Jak zabezpečit, aby se zejména v tlustém střevě namnožily ty správné bakterie? Jak zabezpečit, aby tam vůbec doputovaly? To je ořech, který se nám teprve nedávno podařilo rozlousknout. První pokusy v tomto směru byly na vědecké, byť značně primitivní, bázi prováděny již před téměř sto lety. Lidstvu se ale teprve v posledních deseti letech podařilo najít spolehlivý způsob, jak zabezpečit, aby kmeny správných a životu prospěšných bakterií dorazily na místo určení (ileum, tj. dolní část tenkého střeva a tlusté střevo) bez toho, aniž by jim uškodily silné žaludeční kyseliny, trávicí enzymy slinivky břišní nebo žluč. Velmi zjednodušeně vzato, musí pro to být splněny tři základní podmínky:
- Obal, který odolá náporu kyselin a trávicích šťáv alespoň 45 minut po spolknutí
- Krmivo a stelivo pro bakterie, aby se okamžitě po oživení mohly začít množit
- Dostatečný počet samotných hibernujících bakterií různých kmenů (laktobacily a bifidobakterie)
Každému, kdo alespoň trochu dokáže uchopit problematiku výroby doplňků stravy, potažmo léčiv, se musí zdát současné splnění těchto tří podmínek jako obtížně dosažitelné. Proto také mnoho produktů s obsahem lacto a bifidobakterií měla až doposud buď jen omezenou účinnost a nesplňovala očekávání uživatelů. Naštěstí nám technologie dnes již umožňují vyrobit to, o čem jsme ještě nedávno mohli jen snít a Naturprodukt nyní může na trh po letech výzkumů uvést plně funkční, vysoce inovativní výrobek s magickým číslem 9 v názvu, přičemž číslovka znamená počet bakteriálních kmenů: - Obal samotné vegetariánské kapsle je opatřen speciálním povlakem, který garantuje odolnost vůči působení žaludečních kyselin a fermentů tenkého střeva po dobu 45 minut.
- Krmivo první volby pro naše bakterie je ve formě frukto-oligo-sacharidů, formě rostlinné vlákniny, kterou známe pod názvem Inulin. Bakterie po rozpadu obalu a kontaktu s vnitřním vlhkým a teplým prostředím ožijí a jsa při chuti, nemusí okamžitě hledat potravu. My jsme jim ji naservírovali s celou zásilkou rovnou pod nos. A také jsme jim nachystali i jejich pelíšek, ve kterém se mohou krásně schovat a vesele množit. To je mikronizované bambusové vlákno, taktéž součástí obsahu kapsle. Bambusové vlákno disponuje obrovským vnitřním povrchem. Pouhý jeden gram bambusového vlákna představuje plochu fotbalového hřiště! Bambusové vlákno je navíc duté, takže poskytuje bakteriím fantastické možnosti k úkrytu, přátelení a množení
- Počet hibernujících lakto a bifido bakterií, nachystaných do výsadku v našich střevech, je v jedné kapsli 20 miliard. Při tak velkém množstvím je vysoká pravděpodobnost, že se i po ztrátách v tenkém střebě významný počet těchto dostane na místo určení, tedy do tlustého střeva. Kapsle obsahuje bakterie těchto kmenů: Lactobacillus rhamnosus, Lactobacillus salivarius, Lactobacillus plantarum, Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium lactis, Bifidobacterium bifidum, Bifidobacterium breve, Bifidobacterium longum a Bifidobacterium infantis.
Ze své zkušenosti můžeme potvrdit, že pro co nejvíce benefitů z tohoto unikátního produktu získáme jeho užitím před spaním. Jednu kapsli stačí zapít sklenkou vody, nic dalšího netřeba. Zatímco naše vědomí a mysl budou během noci odpočívat, uvnitř střev se nastartují pozitivní změny ať už díky vysokému počtu signálních molekul nebo z vedlejších produktů bakteriální činnosti – protektivních plynů, vitaminů a krátkých řetězců mastných kyselin. To vše se s určitou časovou prodlevou odrazí na celkové odolnosti, na vitalitě a vnese energii do života. Přípravek Naturprodukt laktobacily a bifidobakterie 9 vidíme jako skutečný pilíř odolnosti a vřele doporučujeme každému.
PharmDr. Milan Krajíček