Doprava ZDARMA od 1 200,- Kč.

Proč jsou vitamin D, hořčík a silymarin kamarádi?

Jak vitamin D, hořčík a silymarin vzájemně spolupracují.

Vitamin D je jednou z nejdůležitějších složek pro zdraví a jeho správné užívání nabývá důležitosti.

Vitamin D potřebuje další složky živiny, aby mohl efektivně fungovat. Je to dáno tím, že vitamin D prochází v lidském těle určitými změnami, které vedou k jeho aktivní formě.

Právě při nedostatku hořčíku dochází ke snížení koncentrace aktivní formy vitaminu D.
##PRODUCT-WIDGETS-36561##

Právě vitamin D je jednou z nutných podmínek vstřebávání hořčíku.

V mnoha zkoumáních lékaři autoři prokázali, že užíváním vysokého množství hořčíku snižujeme riziko příznaků nedostatku vitaminu D. Pokud nám tedy hořčík chybí, je zbytečné přijímat byť jen velkoobchodní ? množství tohoto vitaminu. Je to trochu jako dělat grilovačku, můžeme mít hromadu uhlí a novin, ale pokud nemáme oheň, nemůžeme grilovat. Jednoduše řečeno, suplementace vysokými dávkami vitaminu D nemá moc smysl, pokud nám chybí hořčík a funguje to i opačně.

Inu, pokud dodáme dostatečné množství hořčíku, naše tělo na vitamin D lépe reaguje, využívá ho a efektivněji propaguje jeho účinky. Zároveň je také dobré si uvědomit, že vitamin D a hořčík mají v mnoha různých ohledech podobný účinek. Například hořčík, stejně jako vitamin D, posiluje naše kosti, reguluje krevní tlak a zvyšuje imunitu.
##PRODUCT-WIDGETS-36549##

Vitamin D se rozpouští v tucích má rád tuk, takže bychom ho měli přijímat v přítomnosti této složky. Vstřebává se tedy v mnohem větší míře a díky tomu bude více vitaminu D schopno plnit své funkce. Doporučuje se tedy užívat vitamin D s jídlem, ve kterém je tuk. Může to být např. tuk ve formě salátu nebo užívejte s olejem, avokádem či tučným masem.

Bylo zjištěno, že V jedné studii vědci zjistili, že úroveň vstřebávání vitaminu D byla až o 32 % vyšší u lidí, kteří užívali vitamin D s jídlem s vysokým obsahem tuku, ve srovnání s lidmi, kteří užívali vitamin D s jídlem bez tuku.

Říká se, že k zajištění dostatečného nasycení organismu vitaminem D stačí trávit více času venku, zejména na slunci. Málokdo však ví, že aby se v naší pokožce vytvořilo dostatečné množství vitaminu D v důsledku působení slunečního záření, musí být splněno mnoho různých podmínek, které jsou opravdu zásadní.

Podle studií v praxi byli pacienti velmi překvapeni, že mají v těle velmi nízkou hladinu vitaminu D a zároveň se zapřísahali, že jsou každý den venku. Co tedy podmiňuje tvorbu vitaminu D v kůži v přiměřeném množství? Vzhledem ke geografické poloze našeho území se bavíme pouze o období od konce dubna do začátku září. Ve zbytku času, tedy od září do dubna, produkce vitaminu D je bez ohledu na všechny okolnosti neúčinná. Důležitá je i doba pobytu na slunci – optimální doba je od 10:00 do 15:00, jindy bude produkce vitaminu D dost nízká. Značným omezením je samozřejmě také fakt, že slunce nemůže být za mraky. Stejně jako přítomnost mraků i přítomnost smogu ničí naši snahu o získání přirozeného vitaminu D.

Obecně se doporučuje mít odkryto alespoň 18 % povrchu těla. Jedná se tedy o obličej, předloktí a nohy, proto nosíme krátké rukávy a šortky. Obecně se doporučuje trávit co nejvíce času venku, zejména při jakékoliv fyzické aktivitě. Pobyt na slunci je dostačující po dobu 20 minut denně, v létě mimo polední žár, bez použití ochranných krémů.

Vitamin D s věkem klesá…,

čím jsme starší, tím se snižuje množství vitaminu D produkovaného v kůži. Podle odborné literatury hovoříme o nižší produkci vitaminu D, a to dokonce až o 50 %.

Stárnoucí ledviny také vykazují nižší schopnost produkovat aktivní formu vitaminu D. Aby měl vitamin D specifické zdravotní účinky, starší lidé potřebují často mnohem vyšší dávky, než lidé mladí. Obvykle by množství přijatého vitaminu D mělo být dvojnásobné. Pokud se jedná o seniory nad 75 let, kteří jsou navíc obézní, mohou být tyto dávky až čtyřikrát vyšší.

##PRODUCT-WIDGETS-36561## 

Nejen ledviny aktivují vitamin D, zároveň tento proces částečně probíhá v játrech. Týká se to jak vitaminu D, který vzniká působením slunečního záření, tak vitaminu D, který konzumujeme s jídlem nebo který dodáváme ve formě přípravků. Při nesprávné funkci některého z výše uvedených orgánů má lidské tělo k dispozici menší množství aktivní formy vitaminu D v poměru k množství, které jsme dodali. Dá se tedy říci, že těžké selhání ledvin a jater snižuje schopnost našeho organismu efektivně využívat vitamin D. Výrazným pomocníkem při nedostatečné činnosti jater a zhoršených jaterních testech je silymarin, komplex účinných látek získaných ze semen ostropestřce mariánského. Ochraňuje jaterní tkáň a podporuje její regeneraci.

Pokud tedy někdo z vás bojuje s vážným onemocněním ledvin nebo jater, mohou být tyto zdravotní problémy příčinou snížené účinnosti vitaminu D. V tomto případě je řešením především kontrola. Do určité míry může pomoci i zvýšení množství přijímaného vitaminu. Je třeba mít na paměti, že vitamin D jakožto látka rozpustná v tucích se hromadí při vysokých dávkách v játrech a hrozí riziko předávkování.

 

Romana Bartschová

Diskuze (0)

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: