Zdraví a radost ze života s prof. MUDr. RNDr. Vilímem Šimánkem, DrSc.

Proč chodit ke kovaříčkovi, když můžeme jít rovnou za kovářem? Přesně podle tohoto starého přísloví vznikl následující rozhovor na téma zdraví a radost ze života. Pro někoho budou následující řádky možná překvapující, dalšímu potvrdí správnost životní cesty. Nicméně v nich lze nalézt esenci poznatků celoživotního bádání člověka, který dějům v nitru lidského těla zasvětil celý svůj profesní život. Pan profesor Vilím ŠIMÁNEK je legendou mezi biochemiky, jeho jméno stojí za mnoha fytopřípravky a doplňky stravy a letos slaví již třicet let od získání akademického titulu „profesor“. Přes všechny životní úspěchy, znalosti a zkušenosti se v každé jeho větě zračí pokora před zázrakem života a fascinujícím mikrosvětem uvnitř živých organismů…

Více než 40 let působíte v oboru biochemie, existuje dnes ještě něco, co by Vás mohlo překvapit?
O překvapení není nouze. Klíčové objevy se dnes dějí v  molekulárně-biologickém výzkumu. Poznávání funkce genů a genová terapie, biologická léčiva, terapie kmenovými buňkami, to vše výrazně posunuje možnosti léčebných metod.

Posledních deset, patnáct let se v souvislosti se zdravím často objevuje spojení „anti-aging“. Existuje vůbec nějaká exaktně uznávaná formule na prodloužení aktivního lidského věku, nebo si tu svou recepturu musí najít metodou pokus–omyl každý sám?
Snažit se musí každý sám. Znamená to dodržovat způsob života, který je označován jako zdravý životní styl. Rozmanitá skladba potravin v  denní stravě a fyzická a duševní aktivita jsou nejlepší prevencí před většinou onemocnění. Mít pozitivní vztah ke všemu pěknému, co k životu člověka patří, ale také ke stresu, nemocem, prohrám, zapomnění a loučení.

O Vás je známo, že se svým výzkumným týmem stojíte za poznáním biologických účinků některých látek v  léčivých rostlinách a potravinách, které našly uplatnění v  doplňcích stravy. Jmenujme třeba zubní pastu Glucadent+ nebo řadu Silymarin. Jak se v účincích liší známý Silymarin od standardizovaných léčiv s výtažky ostropestřce mariánského?
Pokud je na trhu s  farmaceutickými přípravky léčivo a doplněk stravy se stejnou aktivní složkou, pak by mezi těmito produkty neměl být rozdíl, pokud výrobce doplňku stravy dodržuje jeho deklarované složení. To platí i o doplňcích stravy, které obsahují silymarin, extrakt z polyfenolů semen ostropestřce mariánského standardizovaný na silibinin. Naopak, v doplňku stravy lze silymarin kombinovat s jinými biologicky účinnými mikronutrienty nebo rostlinnými extrakty jako např. vitaminem D, selenem nebo makou, což nelze v léčivu.

Když si já jako laik opatřím semínka ostropestřce a budu je denně pojídat, dojde u mě ke stejným zdravotním pozitivům jako s preparátem v mikronizované formě?
Ne, v  trávicím ústrojí člověka se všechny látky obsažené v rostlinách velmi málo uvolňují z buňky a absorbují do vnitřního prostředí. Membrána rostlinné buňky je odolná vůči trávicím enzymům. Proto tepelná úprava potravin, jejich fermentace nebo jiné technologické úpravy jsou nutné, pokud chceme mít z jejich konzumace odpovídající užitek.

Zkoušel jste účinky Silymarinu sám na sobě? Jakým mechanismem působí na regeneraci jaterní tkáně?
Silymarin je jeden z  nejlépe farmakologicky prostudovaných rostlinných extraktů. Obsahuje látky, které mají ochranný účinek vůči karcinogenním sloučeninám, reaktivním kyslíkovým radikálům nebo hepatotoxickým látkám a hepatovirům. Jaterní buňky sloučeniny silymarinu chrání tak, že se váží na povrchové proteiny hepatocytu. Sloučeniny silymarinového komplexu chrání játra rovněž před toxickým aldehydem kyseliny octové, metabolitem etanolu.

Nedávno jste se nechal slyšet, že největšími hrozbami pro zdraví člověka jsou kouření, alkohol a cukr. S kouřením legislativně bojujeme, s alkoholem je to stěží na plichtu a s cukrem prohráváme na celé čáře. To znamená nárůst obezity, získané cukrovky, ztučnění jater apod. Osvětu v tomto směru válcuje reklama. Jak vidíte dnešní náctileté za dvacet, třicet let?
Nadměrná spotřeba sacharidů např. glukózy, fruktózy nebo škrobu vede k  nerovnováze mezi spotřebou energie a jejím ukládáním v  tukové tkáni. Metabolismus člověka je evolučně uzpůsoben na tvorbu zásob energeticky bohatých sloučenin, ne na jejich autonomní spotřebu. Proto ten význam rovnováhy mezi konzumací energeticky bohatých potravin a  spotřebou energie fyzickou aktivitou.

Můžete prozradit, jak vypadá životospráva Vás jako osoby, která toho o osudu látek uvnitř těla ví mnohem více než člověk mimo obor? Cítíte se někdy svými vědomostmi omezován v radostech života? 
Složení denní stravy je pro zdraví jedince životně důležité. Dostupných informací pro člověka žijícího v normálních sociálních podmínkách je více než dost. Není nutné si některé „nezdravé“ potraviny odepírat. Stále však platí všeho s  mírou! Jednoduchou každodenní kontrolou je pohled na ukazatel osobní váhy a počet kroků, které ujdu.

prof. MUDr. RNDr. Vilím Šimánek, DrSc.

– VŠ vzdělání na Fakultě přírodních věd UP Olomouc ukončil v roce 1966
– doktorandské studium ukončil v roce 1972
– titul MUDr. získal na Lékařské fakultě UP Olomouc v roce 1982
– titul DrSc. získal v roce 1986
– profesorem je od roku 1988
– je autorem nebo spoluautorem 255 odborných prací, 7 českých patentů a 12 průmyslových vzorů
– je mimo jiné členem České společnosti chemické, České stomatologické komory, Královské chemické společnosti (UK), Evropské fytochemické
společnosti
– v současné době působí v Ústavu lékařské chemie a biochemie Univerzity Palackého v Olomouci, kde se věnuje chemii přírodních produktů, zkoumá
fytofarmaka a doplňky stravy
– paralelně přednáší na Katedře interních oborů Lékařské fakulty Ostravské univerzity