Hroznový cukr = rychlý zdroj energie

Nemůžete se po zimě nastartovat a připadáte si, jako by vám chyběl „benzín“? Jste-li unavení, bez energie i chuti cokoli dělat, máme pro vás řešení. Ztracenou sílu vám pomůže navrátit hroznový cukr, který podporuje celkové posílení organizmu a je výjimečně lehce stravitelný. Dodá potřebnou energii a v doporučeném množství nijak nepodporuje nárůst váhy.

Tajemství hroznového cukru
Hroznový cukr (nazývaný také glukóza nebo dextróza) je nejrozšířenější jednoduchý cukr, který hraje důležitou roli v mnoha procesech látkové výměny v našem těle. Každý den, každou sekundu potřebují buňky lidského těla velké množství energie – na dýchání, myšlení, pohyb nebo smích. Pro udržení všech funkcí je naše tělo odkázáno na dodání energie zvenčí. Zde se jeví jako nejlepší dodavatel energie právě cukr. Kupříkladu lidský mozek spotřebuje denně 130 až 140 g cukru.

Kde se vzal, tu se vzal…
Bohatým zdrojem hroznového cukru jsou vinné hrozny, které jej obsahují obzvláště ve vysokém množství, dále pak med a také různé druhy ovoce. Vyskytuje se rovněž v  cukrové třtině, ale i v obilninách, ořeších, luštěninách, houbách a zelenině. Možná vás překvapí, že se hroznový cukr nezískává z vinných hroznů, ale především z kukuřičného a bramborového škrobu.

Jak funguje hroznový cukr v našem těle?
Sacharidy přijímáme stravou. Dostane-li se hroznový cukr po malých částech přes ústní sliznici, putuje přes střevní stěnu rovnou do krve, aniž by byl předem rozštěpen enzymy. Glukóza je tedy v  této formě buňkám velmi rychle k  dispozici. Slouží jako pohotový zdroj energie pro všechny orgány, svaly i  mozek. Rychlost jeho účinku se počítá na minuty.

Nezbytný pro každého diabetika
Hroznový cukr je u diabetiků obšírně známý. Je totiž díky rychlému příjmu do krve ideálním sacharidem pro odstranění nízké hladiny cukru v krvi. Doporučení pro diabetiky tedy zní: vždy mít u sebe hroznový cukr, aby byli v  případě hrozící hypoglykémie připraveni vyrovnat hladinu cukru v krvi.

Kdy může pomoci?
Při nejrůznějších fyzicky či psychicky náročných stresových situacích má náš organizmus vysokou spotřebu energie. Klesne nám proto hladina cukru v krvi, což má za následek pokles výkonu a sníženou koncentraci. Řešením je tedy dodat tělu energii pomocí hroznového cukru. Dopřát si hroznový cukr můžete například při jakékoli namáhavé sportovní aktivitě. Skvěle se hodí přibalit si jej na celodenní výlet na hory. Při náročných sportovních výkonech jej ocení hlavně sportovci, a to jak profesionální, tak i  amatérští. Potřebujete vydržet náročný nápor před zkouškami nebo zvládnout hektické pracovní tempo? I tehdy sáhněte po hroznovém cukru. Trávíte spoustu času za volantem a mnohdy na vás padá únava? V tomto případě je hroznový cukr zdravější varianta než například energetické nápoje. Doporučuje se také ženám při porodu a po něm, jelikož dodá tolik potřebnou energii. Jak vidíte, snad každý z nás pro něj najde své uplatnění.

Všeho s mírou
Je třeba si však uvědomit, že hroznový cukr je stále cukr a 100 g obsahuje cca 400 kalorií. Není proto vhodné jej konzumovat v  míře přesahující doporučené denní dávkování. Je sice rychlým zdrojem energie, ale brzy po jeho snědení následuje pocit hladu. Nadměrná konzumace sladkého napomáhá vzniku  zubního kazu, nadváhy a kardiovaskulárních onemocnění a ohrožuje zdravou střevní mikroflóru, neboť podporuje růst nežádoucích mikroorganizmů (hlavně kvasinek). Přitom zdravá a správně mikrobiologicky osídlená střeva jsou základem dobře fungujícího imunitního systému. Tento fakt je nutné zohlednit, proto preferujte při přípravě pokrmů spíše přírodní sladidla jako med, různé druhy sirupů (např. javorový, agávový, rýžový, datlový), anebo vsaďte na stévii.

Zakoupíte v lékárnách nebo na eshopu: https://eshop.naturprodukt.cz/vyrobce/intact.html