Hořčík (Mg)

Hořčík (Mg)

V důsledku rozsáhlého užívání dusíkatých hnojiv obsahují půdy a tím i rostlinná strava stále méně hořčíku. A přitom se jedná o jednu z nejdůležitějších minerálních látek lidského těla. Rozhodující úlohou se podílí na metabolismu tuků, bílkovin i cukrů, Proces získávání energie by bez hořčíku nebyl možný, více než 300 enzymů by neplnilo své funkce. Rovněž práce srdečního svalu a všech svalů ostatních by byla ohrožena. Stejně tak i funkce nervové. Už méně je známo, že deficit hořčíku může způsobit hypertensi a onemocnění cév.

 tvoří společně s vápníkem (Ca), chlórem (Cl), draslíkem (K), sodíkem (Na), fosforem (P) a sírou (S) dohromady asi 4% naší tělesné hmotnosti

  • společně s vápníkem (Ca) a fosforem (P) jsou stavebními rameny našich kostí a zubů a kromě toho plní i důležité funkce ve výměně látkové
  • patří mezi elektrolyty

                                                                                 

 Hořčík – pramen síly, minerál vnitřního klidu.

Dostatek hořčíku v potravě je důležitý pro správnou činnost svalů a nervů (mírní podrážděnost a nervozitu), ale i pro uvolňování energie z glukózy a pro správnou stavbu kostí. Udržuje v dobrém stavu oběhový systém a je prevencí infarktu. Řadě žen odstraní potíže spojené s premenstruálním syndromem. Mírní deprese a přispívá k udržení zdravých zubů a kostí.

V kombinaci s vitaminem B6 působí hořčík jako přirozený uklidňující prostředek. Vitamin B6 usnadňuje jeho přechod do nitra buněk a je tzv. fixatérem hořčíku. Jeho nedostatek často pociťují sportovci, diabetici a lidé, kteří pijí příliš alkoholu. Projevuje se podrážděností, nespavostí, náladovostí, špatným trávením, bušením srdce nebo arytmiemi. Může vyvolat také deprese, případně záchvat astmatu a bolestivé svalové křeče.

Přirozenými zdroji hořčíku jsou banány, mandle, ořechy, tmavá listová zelenina, obilí a celozrnné pečivo. Uvádí se, že průměrný příjem hořčíku v potravě by měl činit asi 300 mg denně. Vstřebává se po celé délce tenkého a v části tlustého střeva.

Tvrdost vody je způsobena obsahem oxidu vápenatého a hořečnatého. Voda bohatá na oxid hořečnatý má příznivý efekt na lidské tělo, snižuje např. úmrtnost diabetiků. Mělo by opodstatnění tvrdit vodu solemi hořčíku.Tento projekt podporuje WHO.

Globální význam hořčíku je však dán výskytem jeho čtyř atomů v molekule chlorofylu. Tato organická sloučenina má jedinečnou schopnost přeměňovat prostřednictvím fotosyntézy sluneční energii na energii chemické vazby sacharidů vytvářených z oxidu uhličitého a vody. Tím je zdrojem energie pro všechny další biochemické a biologické reakce na Zemi. Zelené zbarvení rostlin je způsobeno právě přítomností chlorofylu.

Nezbytný ještě před narozením

 Hořčík je nám potřebný od narození do smrti. Může podmiňovat průběh těhotenství. Jeho nedostatek u žen se projevuje dráždivou dělohou a potraty. Plánované těhotenství by mělo zahrnout také dobrou suplementaci hořčíkem a to asi 3 – 4 měsíce před otěhotněním.

Kdy je ho nedostatek

Hořčíku máme většinou všichni málo. Výrazný nedostatek je u mládeže školního věku a starších lidí. Příliš nízká hladina může být příčinou školních neúspěchů, hyperreaktivity, zvýšené agresivity, snížené koncentrace a schopnosti učení.

Nedostatek hořčíku vzniká: redukčními dietami, dlouhodobým užíváním léků, stresem, přepracováním, špatnou atmosférou v domě a v práci, konzumací alkoholu, kávy, anabolik a energetických nápojů.

Projevy nedostatku mohou být následující: křeče lýtkových svalů, třes víček, bolestivá menstruace, problémy s usínáním, migréna, apatie, nedostatek koncentrace a problémy s pamětí.  Sklony k nedostatku hořčíku mají děti, školní mládež, starší lidé, sportovci, osoby těžce manuálně pracující, osoby pobývající ve vysokých teplotách.

Dostupnost pro organizmus

Hořčík patří mezi prvky, které se velmi špatně vstřebávají. Z potravy je to 15 – 40%. Na vstřebávání z potravy mají mezi jiným vliv: kyselina listová a šťavelová (přítomny v zelenině a obilných otrubách), kyselina fosforečná ( ryby),  nasycené mastné kyseliny. Tyto vytvářejí s hořčíkem trvalé chemické vazby, které neumožňují jeho spojení s aminokyselinami a tím přechod do oběhu krevního.

Denní dávka

 Denní dávka hořčíku v závislosti na věku je: kojenci 50 mg, dále 15 – 20 mg na kg tělesné hmotnosti. Těhotné a kojící potřebují dávku 450 – 600 mg na 24 hodin.

Hořčíku je nejvíce v ořeších, semenech, v sóji a neloupané rýži, v celozrné mouce a sušeném ovoci. Rovněž čerstvá zelenina jej obsahuje značné množství.

Přívod hořčíku dnešní potravou je nedostatečný. Ve spojených státech dodává současná výživa s 1000kcal pouze 120mg hořčíku. Tak se lze velmi rychle ocitnout na spodní hladině hořčíkového limitu.

Hořčík je také aktivátorem vitaminu D v lidském těle. Hořčík a vápník se vzájemně ovlivňují. Nízká hladina hořčíku může vést k nízké hladině vápníku a naopak.

Suplementace a skutečný obsah

Je vhodné doplňovat stravu hořčíkem obzvláště v obdobích jeho zvýšené potřeby. V lékárnách se nachází velké množství přípravků obsahujících hořčík. Rozhodující informací je iontový obsah hořčíku. Na obale produktu je např. informace, že 1 tableta obsahuje 400mg chloridu hořečnatého a obsah iontů hořčíku je 50mg. Jelikož průměrná denní spotřeba činí asi 400mg hořčíku, pak těchto 50mg je kapkou v moři.

 

Přípravky s obsahem hořčíku.

IQ MAG hořčík ranní a večerní kapsle

Ranní kapsle zabezpečí přísun energie, jelikož hořčík je v přímé souvislosti s energií    produkovanou naším tělem.

Večerní dávka zabezpečí relaxaci a regeneraci v průběhu noci.

Zvýšená spotřeba hořčíku nastává:

  • Stres v práci a soukromém životě
  • Pravidelné pití alkoholu
  • Sportovní aktivity konané více než 2 krát týdně
  • Kojení a těhotenství
  • Křeče svalové, žaludeční a střevní
  • Silná menstruace
  • Pomalé trávení a líné střevo

1 blistr 10 kapslí obsahuje:

5 světlemodrých kapslí ranních

5 černých kapslí večerních

Účinek 24 hodin

1 kapsle ranní o obsahu 550 mg obsahuje:

Složení aktivních látek: vitamin C (askorbát sodný) 250,0mg 312% RHP*, hořčík (oxid hořečnatý) 112,5mg 30% RHP*, vitamin B6 (pyridoxin hydrochlorid)1,40mg 100% RHP*, kyselina listová 0,20mg 100% RHP*.

RHP*- Referenční hodnota příjmu pro průměrného dospělého.

Hořčík, vitamin C, vitamin B6 a kyselina listová přispívají ke snížení míry únavy a vyčerpání.

1 kapsle večerní o obsahu 550 mg obsahuje:

Složení aktivních látek: hořčík (oxid hořečnatý)262,5mg 70% RHP*, zinek (citronan zinečnatý)15,0mg 150%RHP*, vitamin B6 (pyridoxin hydrochlorid) 9,0mg 640% RHP*, vitamin B12 (kyanokobalamin0,1%) 0,025mg 1000% RHP*.

RHP*- Referenční hodnota příjmu pro průměrného dospělého

Hořčík a vitamin B12 přispívají k normální činnosti nervové soustavy a k normální psychické činnosti.

Zinek se podílí na procesu dělení buněk. Spolu s vitaminem B6 přispívá k normální činnosti imunitního systému.

Dávkování:

Ráno jednu kapsli ranní, večer jednu kapsli večerní. Kapsle se užívají spolu s jídlem. Je potřeba zapít dostatečným množstvím tekutiny. Nepřekračujte doporučené denní dávkování.